Ima Juku Aikido

ARJANS BLOG

Welkom bij mijn blog

 

Ik probeer Aikido toe te passen in mijn dagelijks leven. Niet alleen het beoefenen van Aikido zorgt voor mentale verandering maar ook de levenslessen van Suganuma Sensei. In de afgelopen 20 jaar heeft hij regelmatig dingen verteld. Ik heb getracht er zo goed mogelijk naar te luisteren en geprobeerd het in mijn leven toe te passen. Geen eenvoudige opgave omdat Sensei nooit vertelt hoe jij het moet doen. Je moet er voor jezelf iets uithalen. Dat is en blijft een enorme uitdaging. In mijn blog probeer ik jullie af en toe daarvan iets door te geven. Let wel, het is mijn interpretatie. Ik heb niet de illusie dat ik het goed doe maar ik doe mijn uiterste best. Het opent discussie die mij zeker nieuwe inzichten verschaffen. Dank daarvoor.

 

Arjan de Vries

Ima Juku Dojo cho

Gekalligrafeerd door Suganuma Sensei

Iets nieuws! Of toch niet….

 

Iets nieuws leren in Aikido is altijd leuk! Als ik naar een stage ga probeer ik zo goed als ik kan de aangereikte dingen zo uit te voeren als ze worden voorgedaan. Anders kan ik beter thuis blijven. Dat doe ik ook als ik in Japan ben. Dat wil echter niet zeggen dat ik het direct meeneem naar mijn eigen dojo ook al ben ik in de positie als Dojo Cho veranderingen door te voeren. Ik doe er niet zoveel mee. Ik laat het bezinken. Als het bij blijft zal het wel passen bij me denk ik zomaar. De basis in de dojo is breed genoeg om je de eerste 20 jaar mee bezig te houden. Daarmee leg je een stevig fundament en kan je eigenlijk overal wel terecht. Suganuma Sensei laat eigenlijk altijd de basis zien. En hoewel dat op het oog dan op een gegeven moment bekend voorkomt zit er nog heel veel onder verborgen. Die verborgen dingen ga je pas later zien en voelen. Daarvoor moet je eerst een tijd door een oppervlakkig fundament heen. Daarmee kweek je wel een stevig basis overigens. Ter zijner tijd krijg je nieuwe inzichten en ga je technieken anders doen. Niet dat ze op het oog zo anders zijn maar je interne lichaamsstructuur gaat anders werken. Er worden nieuwe krachten aangeboord. Er komt een transformatie van spierkracht naar interne kracht. Van hard naar zacht maar wel met heel veel power die echter anders voelt dan spierkracht. Hoe je dat leert?? Elke week weer op de mat staan, dat heel lang volhouden en het uiteindelijk ontdekken. De eigen dojo is de plek waar je Aikido leert.  En in de tussentijd? Ontzettend veel plezier hebben met wat je hebt geleerd!

 

Een nieuw seizoen

 

We hebben er weer een seizoen opzitten. Een jaar vol met trainingen! Zowel in de thuisdojo Ima Juku als daarbuiten op kadertraingen van de AKN en de stages die gevolgd konden worden. Het lijkt er op dat iedereen er zonder noemenswaardige kleerscheuren doorheen is gekomen. Wellicht een pijntje hier en daar maar dat hoort nu eenmaal bij lichamelijke activiteiten. Misschien heb je jezelf wel een doel gesteld voor komend seizoen! Een kyugraad die je wilt halen, een zwarte band die nu binnen handbereik ligt of een volgende dangraad. Of ga je nog harder trainen en vaker komen? Misschien wel upgraden naar 3 keer per week trainen ook al lukt dat niet altijd.

Dat we een seizoen heelhuids doorkomen komt o.a. door de leerlingen van de dojo. De mensen zijn zuinig op elkaar en daar ben ik als Dojo Cho blij mee. Er ontstaat steeds meer contact tussen de mensen buiten de trainingen om, dat is goed en een logisch gevolg van de intensieve momenten op de mat.

Het ledenaantal in de dojo is redelijk stabiel. Dat neemt niet weg dat er aanwas van onderaf noodzakelijk blijft. Aikido gaat grotendeels via mond op mond reclame. Neem eens iemand mee waarvan je denkt dat Aikido die kennis wel aanspreekt! Komend seizoen staan er weer veel dingen op het programma: veel reguliere trainngen, zondagtraingen worden weer ingepland, kadertrainignen van de AKN staan er weer net als de Lentestage en de zomerstage. Ook onze eigen stage wordt niet vergeten! De hoeveelheid Yudansha (zwarte banders) is weer toegenomen. Nu 8 in totaal. Leer van elkaar! maar bovenal: laten we er weer een topjaar van maken met elkaar. Bedenkt dat jij een belangrijke schakel in de dojo bent!

 

Dat meebewegen….

 

Hoe zit dat nu? Is Aikido nu een krijgskunst of niet?

Het antwoord is volmondig JA! Maar……

Aikido staat te boek als een moderne krijgskunst met oude wortels in een nieuw jasje. De grondlegger is nog niet eens 50 jaar dood. De uitvoering van Aikido wordt op veel verschillende manieren gedaan en er is veel ruimte voor interpretatie. Ik weet niet of Morihei Ueshiba zich zou omdraaien in zijn graf of dat hij juicht als hij het heden ten daagse Aikido ziet. Ik houd het maar op het laatste.

Elke directe leerling van de grondlegger heeft zijn draai gegeven aan het Aikido, heeft het op een bepaalde manier geïnterpreteerd. Voor Suganuma Sensei is bv. de basis heel belangrijk. Een ander heeft principes van Ying en Yang opgepakt enzovoorts. Dat maakt dat er veel verschillen zijn te bespeuren in de Aikidowereld van vandaag. Leerling van leerling van leerling is natuurlijk ook water bij de wijn doen. Of is het verdieping? Dat is de grote vraag.

In ieder geval kent Aikido een aantal krachtige technieken die een behoorlijk effect teweeg kunnen brengen op degene die het ondergaat. Deze technieken kunnen behoorlijke schade toebrengen. Daarom zijn twee dingen van groot belang tijdens het trainen. De eerste is dat je als partner (uke) zo goed mogelijk de beweging volgt van de uitvoerder (nage), niet tegenhoudt en de spieren en gewrichten soepel en ontspannen houdt. Op deze manier voorkom je dat de nage spontane kracht zet of dat je jezelf in een positie manoeuvreert waarin het lastig is om de ukemi (het ontvangen van de techniek) te nemen met wellicht een blessure tot gevolg. Voor de nage betekent het dat hij of zij heel goed moet opletten of de uke wel volgt en ontspannen is. Dus niet te snel de techniek inzetten of doorzetten als je weerstand krijgt. De nage is verantwoordelijk voor de uke!

Veel mensen vergelijken Aikido met een dans. Dit komt omdat het zo harmonieus gaat vanwege bovengenoemde zaken. Des te langer je met elkaar traint het makkelijker het gaat. Het is dus vanwege een hopelijk lang leven in Aikido zonder noemenswaardige blessures of chronische pijnen. Laten we op elkaar passen want we hebben elkaar nodig op de mat!

 

Hoe doe je dat toch??

 

Wellicht ben je met Aikido gestart in een onbezonnen moment, wellicht was het een bewuste keuze. De gezamelijkheid die we allemaal kennis is dat we op een bepaald punt begonnen zijn met deze geweldige krijgskunst. Maar beginnen is makkelijk, volhouden een ander verhaal.

Je Aikidoleven kent verschillende stadia. Als je net begint met Aikido loop je snel tegen de geijkte beperkingen aan. Je hoofd overruled je lichaam en de twee werken totaal niet samen. Je voelt je een kluns maar gelukkig zijn er genoeg mensen met heel veel geduld om het je te leren. Daarna ga je het een beetje snappen. Bewegingen worden makkelijker en benamingen klinken inmiddels niet meer als abracadabra. Je bent de koning te rijk! En dan komt dat zwarte gat waar je in duikelt. Het leek allemaal zo duidelijk maar het volgende level is blijkbaar nog heeeeelllll ver weg. Ineens werkt het toch allemaal niet meer zo. Voor je gevoel ben je terug bij af. Dit is een gevaarlijk moment. Het moment waar mensen afhaken. “Ik ga het nooit leren.” Maar geloof me er schijnt echt licht aan de horizon. En dus zet je door en kom je er boven op en krijg je weer vleugels. Tot het volgende gat… Wellicht begin je een patroon te bespeuren. Het gaat goed, het gaat minder goed, het gaat goed, het gaat minder goed etc. Echter! Elke keer als je op een volgend niveau aanbeland bent heb je wel een groter begrip van Aikido verworven. En voor dat je het door hebt sta je aan de vooravond van een zwarte band examen. En tuurlijk haal je dat examen, je bent al zover gekomen. En daarna? Start alles opnieuw….. Maar nu weet je hoe het werkt en ben je mentaal en fysiek gesterkt. En dat wordt alleen maar beter! Kortom, soms moet je door de zure appel heen bijten. Suganuma Sensei zegt: Veel mensen stoppen met het zoeken naar water als ze 90 meter hebben gegraven. Laat het water nu een paar meter verder zijn..

Hou vol!

 

Hoe ga je om met een (gast) Sensei?

 

Iemand vroeg mij om hier iets over te schrijven. Ik denk een belangrijk onderwerp.

 

Soms komt er iemand van buitenaf les geven in de dojo of ga je naar een stage waarvoor iemand is uitgenodigd. Hoe ga je dan om met de Sensei die dan lesgeeft?

Ik kan je niet vertellen hoe het moet. Ik kan je wel vertellen hoe ik het doe. Daar doe je mee wat je wilt.

Als een hooggeplaatste leraar komt dan heb ik daar op verschillende manieren respect voor. Iemand die lang aikido beoefent heeft dus lange tijd een warm hart toegedragen aan het voortbestaan van de krijgskunst. Daarnaast kan ik van zo iemand altijd leren (alhoewel ik ook veel leer van nieuwe mensen maar dan op een ander vlak). Diegene doet moeite om hier naar toe te komen om les te geven. Ik vind het dan mijn taak om deze persoon het zo goed mogelijk naar de zin te maken. Als het een ouder iemand betreft zoals Suganuma Sensei of Goldsbury Sensei (beiden in de 70) dan zorg ik dat alles geregeld is als dat mijn taak is op dat moment. Dat betekent dat ik de tas meeneem en deuren open houd etc. Als het niet mijn taak is let ik op wat diegene nodig heeft en reageer daar op. Gewoon de dingen die voor ons zo makkelijk zijn neem ik op me.

Daarnaast kijk ik ook naar cultuur. In Japan wordt het op prijs gesteld dat je netjes gekleed gaat naar bijeenkomsten. Dus het liefst in pak. Nu is dat soms een beetje lastig meenemen naar Japan maar een jasje kan altijd. Op het laatste feestje in Japan waren ALLE mannen in pak. Hoe gaat dat dan op de mat? Als de sensei iets komt voordoen in je buurt stop dan. Ga in seiza zitten en kijk mee. Daar kan je weer iets leren. Een gemiste kans als je niet kijkt. Daarnaast geef je de sensei ook ruimte om zijn kunnen te demonstreren. Als hij klaar is groet je netjes af en ga je verder met de training. Als ik zelf een van de hoger gegradueerde leerlingen ben (ha ha die kans is vrij groot..) dan let ik bij het afklappen goed op of de sensei me nodig heeft om zijn technieken te demonstreren. Zo hoeft hij niet te wachten op aandacht. Ik houd dus oogcontact totdat er een partner is opgeroepen. Ik gebruik zeker geen woorden als “ja maar..” als de Sensei iets demonstreert.

Voor en na de training zorg ik dat alle faciliteiten aanwezig zijn. Kleedruimte, drinken etc. Als ik weet dat iemand het bv belangrijk vindt dat alle slippers steeds netjes staan dan zorg ik daar voor.

Kost dit alles moeite? Nee totaal niet en ik doe het graag. Daarnaast houdt het me scherp op en buiten de mat!

Hoe ga je dan om met je eigen sensei (de Dojo Cho) tijdens de reguliere trainingen? Dat laat ik aan jezelf over. Je kunt altijd de kunst afkijken van de hogere graden. Zij vertonen daarin ongetwijfeld voorbeeldgedrag.

 

To do or not to do… water drinken tijdens de les

 

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit vocht. Dat vocht dien je regelmatig aan te vullen

anders raak je uitgedroogd met alle gevolgen van dien.

In de Martial Arts is het over het algemeen niet gebruikelijk om water te drinken tijdens de les.

In principe verlaat je de mat alleen maar als er een soort van noodgeval is. Als je je bv heel ziek

voelt ineens of een verwonding of blessure hebt. Water drinken hoort daar niet bij. Het is niet

zo dat als je uitgedroogd bent je dat oplost door op dat moment even een paar slokken te

drinken. Vaak gaat het om een soort van behoeft of om je droge mond of keel te smeren.

Als je uitgedroogd bent (wat je van een aikidotraining echt niet wordt..) dan is er meer nodig dan een paar slokjes uit de bidon.

Zijn er dan uitzonderingen? Tuurlijk! Als je ineens niet lekker wordt of hoofdpijn krijgt. Wat doe je in zo’n situatie? Vraag de leraar of je even de mat kunt verlaten. Ga dan naar de kleedkamer en drink daar even iets. Zo heeft niemand er last van. Dan treedt het toepasselijke begrip “als er een schaap over de dam is..” ook niet op.

Wat kun je doen om de training vol te houden zonder te drinken? Drink voldoende voor de training en voldoende na de training. Dan is de kans groot dat je de training zelf wel overleeft.

 

Laten we er samen op letten. Het is een stukje etiquette. Er is een tijd en plaats voor alles.

 

Aiki Taiso

 

Elke Aikido training bij Ima juku start met een warming-up (aiki taiso) van ongeveer 15 minuten. Ik heb deze overgenomen van Suganuma Sensei en op zijn beurt heeft hij hem weer geleerd van Morihei Ueshiba, de grondlegger van Aikido. De voorbereidende oefeningen bevatten elementen van Nishi-Shiki-Kenko-Ho, Makko-Ho en Yoga. Belangrijk hier is te onthouden dat Rome niet in een dag is gebouwd. Het kost tijd maar het levert ook wat op! I.p.v. stijver worden maakt het je lichaam soepeler. Suganuma Sensei zegt dat een gezonde geest komt met een gezond lichaam. Oefen elke dag!

 

Om je gezondheid te onderhouden zijn 6 elementen zichtbaar:

1. Oefeningen

2. Dieet

3. Slaap

4. Adem

5. Uitstoten van ongezonde elementen uit het lichaam

6. Mentale gesteldheid

Het geheim van een gezond lang leven volgens Tenkai Sojo (1536-1644) is om simpel

te eten, eerlijk te zijn, regelmatig te baden, een sutra te lezen en zo nu en dan een

scheet te laten (ook al is er een tijd en een plek voor alles).

 

De volgende 5 dingen zijn belangrijk voor het laten verlaten van het lichaam:

1. Stem - Een krachtinge stem zou gezondheid aanduiden. In Aikido starten we met een oefening waar we ei-ho ei-ho roepen (Torifune). Een krachtig geluid vanuit de buik zou goed zijn voor een gezonde geest en lichaam.

2. Zweet - Je lichaam dient te wennen aan verschillende temperaturen.

3. Adem - Een korte inademing en een langere uitademing.

4. Spirit - Stop al je geestdrift in wat je doet. Dat is goed voor je gezondheid.

5. Onzuiverheden - Gas en water, laat het je lichaam snel verlaten, ook je snotneus houd je niet op.

 

Morihei Ueshiba (grondlegger Aikido) zei: "Aikido is een grote schoonmaak van lichaam en geest."

 

Voor de training begin heb je al tijd om wat stretching te doen, maak daar gebruik van > Dat is een van de redenen dat het zo belangrijk is dat de matten op tijd liggen (wees op tijd!) Gebruik de laatste 5 minuten voor aanvang van de les om even in jezelf te zijn. Zit in seiza en bereid je mentaal voor op de les.

 

Bron: Aikido Preparatory exercises, Morito Suganuma

 

Polijsten

 

Pas vroeg iemand die een proefles volgde aan mij hoe lang ik Aikido deed. 24 jaar was mijn reactie. De man gaf mij een verbaasde blik. "Zo lang al?" Ik antwoordde dat het me totaal geen moeite kost om Aikido te blijven beoefenen. Je hebt tijd, heel veel tijd nodig om het te leren. Om wat te leren eigenlijk? Technische kennis van Aikido? Technieken leren beheersen? Of gaat het om iets wat dieper ligt? Suganuma Sensei schrijft dat de mens is als een edelsteen. Als je hem maar lang genoeg polijst gaat hij vanzelf glanzen. Te snel stoppen is daarin niet voldoende. Glanst de edelsteen dan niet? Jawel, maar het is niet tot volledige glans gekomen. Daar is veel meer tijd nodig. Het is dus een kwestie van volhouden en vol overgave trainen, telkens weer. Wees zuinig met de mensen om je heen, zij zorgen ervoor dat je gaat glanzen.

Hoe bouw je een dojo op?

 

Een dojo opbouwen is geen eenvoudige zaak. Er zijn vele ingrediënten voor nodig. Het meest belangrijke zijn echter de leden. Zonder leden geen dojo, hoe goed je als leraar ook mag zijn. De leden hebben een belangrijke taak. De club bij elkaar houden, dat is iets dat de dojohouder niet in zijn eentje kan. Iedereen die met Aikido begint heeft een ander doel: bewegen, rust krijgen, gezelligheid, samen iets doen, behoren tot een club en ga zo maar door. Op een gegeven moment merken de mensen dat trainen heel belangrijk is voor je, maar dat de interactie tussen de mensen minstens zo belangrijk is. Als er geen mensen zijn, kan jij ook niet trainen! Iedereen in de club heeft verantwoordelijkheid voor de sfeer, die maak je immers samen. Iemand die alleen voor Aikido komt, houdt het meestal niet lang vol is mijn ervaring. Welke taken liggen er dan? De assistenten vangen de nieuwe mensen op, begeleiden die wat intensiever een aantal lessen zodat de kop er af is, beantwoorden vragen en helpen ze op weg in de gebruiken van de dojo (etiquette). Alle andere leden hebben ook een verantwoordelijkheid naar de nieuwe mensen. Het zal je maar gebeuren, kom je bij een nieuwe club en wil niemand met je trainen omdat je, eerlijk is eerlijk, er nog weinig van bakt. Hoe verloren voel je je dan! Mijn motto: "wil je goed worden in Aikido? Maak dan iedereen om je heen goed!". Daarnaast is onvoorwaardelijke steun naar de dojo belangrijk. Volg alle lessen van je leraar en trek iedereen mee in je eigen ontwikkeling. Kijk rond! Wat gebeurt er allemaal? Waar kan je een handje helpen? Haak aan maar vraag ook anderen om te helpen, help ze over de drempel om iets te betekenen in de dojo.

Bij Ima Juku? Wat is dit al solide! Bedankt leden van Ima Juku! Wat ben ik trots!

Kaisho Yosho Sosho

 

De drie stadia in Aikido maar ook in allerlei andere vormen. Je leest Aikido bij al de drie kalligrafieën. Van meer statisch naar vloeiend.

 

Suganuma Sensei maakte deze kalligrafie om deze stadia duidelijk te maken.

In Aikido begin je met de basis. Je probeert zo goed mogelijk deze te leren beheersen. Dat betekent dat je een aantal jaren de technieken van de leraar zo goed mogelijk kopieert.

Bij de tweede vorm breek je zelf iets los van de basis. Je gaat je eigen ontwikkeling meer je eigen vorm geven. Wat past bij jou en wat niet? Iedereen krijgt hiermee te maken omdat wij allen fysiek en mentaal van elkaar verschillen. Het Aikido wordt dynamischer. Tussen de mensen ga je meer verschillen ontdekken.

De laatste vorm is bewegen als water. Alles komt vloeiend. Geen gedachten meer over hoe iets moet. Instinctief reageer je op de juiste manier. Iets waar we allemaal naar willen streven. Echter! Niet zonder de basis te verliezen. Het fundament is het meest belangrijk.

Iedereen doorloopt deze stadia. Je kan er niet eentje overslaan. We praten hier wellicht over een tijdpad van 40 jaar!

Ima Juku Aikido

Ima Juku

Aikido dojo opgericht in 2005.

De dojo wordt geinspireerd door Suganuma Sensei, 8ste dan Shihan uit Japan.

Contact Info

Arjan de Vries

Ima Juku Dojo Cho

0643966593

(tussen 17.00 - 19.00 uur)

e-mail

Openingstijden

Maandag: Zeist 19.45 - 21.00 uur

Woensdag: Zeist 20.45 - 21.45 uur

Donderdag: Baarn 19.45 - 21.00 uur

Snelle Links

Proefles volgen?

Voordat je lid wordt, volg je altijd twee gratis proeflessen. Zo kun je ontdekken of Aikido iets voor je is en of je in de groep past.

 

Neem altijd contact op met Ima Juku voor het volgen van de proeflessen!

Proefles volgen?