Ima Juku Aikido

ARJANS BLOG

Welkom bij mijn blog

 

Ik probeer Aikido toe te passen in mijn dagelijks leven. Niet alleen het beoefenen van Aikido zorgt voor mentale verandering maar ook de levenslessen van Suganuma Sensei. In de afgelopen 20 jaar heeft hij regelmatig dingen verteld. Ik heb getracht er zo goed mogelijk naar te luisteren en geprobeerd het in mijn leven toe te passen. Geen eenvoudige opgave omdat Sensei nooit vertelt hoe jij het moet doen. Je moet er voor jezelf iets uithalen. Dat is en blijft een enorme uitdaging. In mijn blog probeer ik jullie af en toe daarvan iets door te geven. Let wel, het is mijn interpretatie. Ik heb niet de illusie dat ik het goed doe maar ik doe mijn uiterste best. Het opent discussie die mij zeker nieuwe inzichten verschaffen. Dank daarvoor.

 

Arjan de Vries

Ima Juku Dojo cho

To do or not to do… water drinken tijdens de les

 

Ons lichaam bestaat voor een groot deel uit vocht. Dat vocht dien je regelmatig aan te vullen

anders raak je uitgedroogd met alle gevolgen van dien.

In de Martial Arts is het over het algemeen niet gebruikelijk om water te drinken tijdens de les.

In principe verlaat je de mat alleen maar als er een soort van noodgeval is. Als je je bv heel ziek

voelt ineens of een verwonding of blessure hebt. Water drinken hoort daar niet bij. Het is niet

zo dat als je uitgedroogd bent je dat oplost door op dat moment even een paar slokken te

drinken. Vaak gaat het om een soort van behoeft of om je droge mond of keel te smeren.

Als je uitgedroogd bent (wat je van een aikidotraining echt niet wordt..) dan is er meer nodig dan een paar slokjes uit de bidon.

Zijn er dan uitzonderingen? Tuurlijk! Als je ineens niet lekker wordt of hoofdpijn krijgt. Wat doe je in zo’n situatie? Vraag de leraar of je even de mat kunt verlaten. Ga dan naar de kleedkamer en drink daar even iets. Zo heeft niemand er last van. Dan treedt het toepasselijke begrip “als er een schaap over de dam is..” ook niet op.

Wat kun je doen om de training vol te houden zonder te drinken? Drink voldoende voor de training en voldoende na de training. Dan is de kans groot dat je de training zelf wel overleeft.

 

Laten we er samen op letten. Het is een stukje etiquette. Er is een tijd en plaats voor alles.

 

Aiki Taiso

 

Elke Aikido training bij Ima juku start met een warming-up (aiki taiso) van ongeveer 15 minuten. Ik heb deze overgenomen van Suganuma Sensei en op zijn beurt heeft hij hem weer geleerd van Morihei Ueshiba, de grondlegger van Aikido. De voorbereidende oefeningen bevatten elementen van Nishi-Shiki-Kenko-Ho, Makko-Ho en Yoga. Belangrijk hier is te onthouden dat Rome niet in een dag is gebouwd. Het kost tijd maar het levert ook wat op! I.p.v. stijver worden maakt het je lichaam soepeler. Suganuma Sensei zegt dat een gezonde geest komt met een gezond lichaam. Oefen elke dag!

 

Om je gezondheid te onderhouden zijn 6 elementen zichtbaar:

1. Oefeningen

2. Dieet

3. Slaap

4. Adem

5. Uitstoten van ongezonde elementen uit het lichaam

6. Mentale gesteldheid

Het geheim van een gezond lang leven volgens Tenkai Sojo (1536-1644) is om simpel

te eten, eerlijk te zijn, regelmatig te baden, een sutra te lezen en zo nu en dan een

scheet te laten (ook al is er een tijd en een plek voor alles).

 

De volgende 5 dingen zijn belangrijk voor het laten verlaten van het lichaam:

1. Stem - Een krachtinge stem zou gezondheid aanduiden. In Aikido starten we met een oefening waar we ei-ho ei-ho roepen (Torifune). Een krachtig geluid vanuit de buik zou goed zijn voor een gezonde geest en lichaam.

2. Zweet - Je lichaam dient te wennen aan verschillende temperaturen.

3. Adem - Een korte inademing en een langere uitademing.

4. Spirit - Stop al je geestdrift in wat je doet. Dat is goed voor je gezondheid.

5. Onzuiverheden - Gas en water, laat het je lichaam snel verlaten, ook je snotneus houd je niet op.

 

Morihei Ueshiba (grondlegger Aikido) zei: "Aikido is een grote schoonmaak van lichaam en geest."

 

Voor de training begin heb je al tijd om wat stretching te doen, maak daar gebruik van > Dat is een van de redenen dat het zo belangrijk is dat de matten op tijd liggen (wees op tijd!) Gebruik de laatste 5 minuten voor aanvang van de les om even in jezelf te zijn. Zit in seiza en bereid je mentaal voor op de les.

 

Bron: Aikido Preparatory exercises, Morito Suganuma

 

Polijsten

 

Pas vroeg iemand die een proefles volgde aan mij hoe lang ik Aikido deed. 24 jaar was mijn reactie. De man gaf mij een verbaasde blik. "Zo lang al?" Ik antwoordde dat het me totaal geen moeite kost om Aikido te blijven beoefenen. Je hebt tijd, heel veel tijd nodig om het te leren. Om wat te leren eigenlijk? Technische kennis van Aikido? Technieken leren beheersen? Of gaat het om iets wat dieper ligt? Suganuma Sensei schrijft dat de mens is als een edelsteen. Als je hem maar lang genoeg polijst gaat hij vanzelf glanzen. Te snel stoppen is daarin niet voldoende. Glanst de edelsteen dan niet? Jawel, maar het is niet tot volledige glans gekomen. Daar is veel meer tijd nodig. Het is dus een kwestie van volhouden en vol overgave trainen, telkens weer. Wees zuinig met de mensen om je heen, zij zorgen ervoor dat je gaat glanzen.

Hoe bouw je een dojo op?

 

Een dojo opbouwen is geen eenvoudige zaak. Er zijn vele ingrediënten voor nodig. Het meest belangrijke zijn echter de leden. Zonder leden geen dojo, hoe goed je als leraar ook mag zijn. De leden hebben een belangrijke taak. De club bij elkaar houden, dat is iets dat de dojohouder niet in zijn eentje kan. Iedereen die met Aikido begint heeft een ander doel: bewegen, rust krijgen, gezelligheid, samen iets doen, behoren tot een club en ga zo maar door. Op een gegeven moment merken de mensen dat trainen heel belangrijk is voor je, maar dat de interactie tussen de mensen minstens zo belangrijk is. Als er geen mensen zijn, kan jij ook niet trainen! Iedereen in de club heeft verantwoordelijkheid voor de sfeer, die maak je immers samen. Iemand die alleen voor Aikido komt, houdt het meestal niet lang vol is mijn ervaring. Welke taken liggen er dan? De assistenten vangen de nieuwe mensen op, begeleiden die wat intensiever een aantal lessen zodat de kop er af is, beantwoorden vragen en helpen ze op weg in de gebruiken van de dojo (etiquette). Alle andere leden hebben ook een verantwoordelijkheid naar de nieuwe mensen. Het zal je maar gebeuren, kom je bij een nieuwe club en wil niemand met je trainen omdat je, eerlijk is eerlijk, er nog weinig van bakt. Hoe verloren voel je je dan! Mijn motto: "wil je goed worden in Aikido? Maak dan iedereen om je heen goed!". Daarnaast is onvoorwaardelijke steun naar de dojo belangrijk. Volg alle lessen van je leraar en trek iedereen mee in je eigen ontwikkeling. Kijk rond! Wat gebeurt er allemaal? Waar kan je een handje helpen? Haak aan maar vraag ook anderen om te helpen, help ze over de drempel om iets te betekenen in de dojo.

Bij Ima Juku? Wat is dit al solide! Bedankt leden van Ima Juku! Wat ben ik trots!

Kaisho Yosho Sosho

 

De drie stadia in Aikido maar ook in allerlei andere vormen. Je leest Aikido bij al de drie kalligrafieën. Van meer statisch naar vloeiend.

 

Suganuma Sensei maakte deze kalligrafie om deze stadia duidelijk te maken.

In Aikido begin je met de basis. Je probeert zo goed mogelijk deze te leren beheersen. Dat betekent dat je een aantal jaren de technieken van de leraar zo goed mogelijk kopieert.

Bij de tweede vorm breek je zelf iets los van de basis. Je gaat je eigen ontwikkeling meer je eigen vorm geven. Wat past bij jou en wat niet? Iedereen krijgt hiermee te maken omdat wij allen fysiek en mentaal van elkaar verschillen. Het Aikido wordt dynamischer. Tussen de mensen ga je meer verschillen ontdekken.

De laatste vorm is bewegen als water. Alles komt vloeiend. Geen gedachten meer over hoe iets moet. Instinctief reageer je op de juiste manier. Iets waar we allemaal naar willen streven. Echter! Niet zonder de basis te verliezen. Het fundament is het meest belangrijk.

Iedereen doorloopt deze stadia. Je kan er niet eentje overslaan. We praten hier wellicht over een tijdpad van 40 jaar!

Ima Juku Aikido

Ima Juku

Aikido dojo opgericht in 2005.

De dojo wordt geinspireerd door Suganuma Sensei, 8ste dan Shihan uit Japan.

Contact Info

Arjan de Vries

Ima Juku Dojo Cho

0643966593

(tussen 17.00 - 19.00 uur)

e-mail

Openingstijden

Maandag: Zeist 19.45 - 21.00 uur

Woensdag: Zeist 20.45 - 21.45 uur

(vanaf 25 april 2018)

Donderdag: Baarn 19.45 - 21.00 uur

Snelle Links

Proefles volgen?

Voordat je lid wordt, volg je altijd twee gratis proeflessen. Zo kun je ontdekken of Aikido iets voor je is en of je in de groep past.

 

Neem altijd contact op met Ima Juku voor het volgen van de proeflessen!

Proefles volgen?